- Толығырақ
- Автор: Администрация
МӘМС жүйесінде сақтандырылған мәртебесін сақтау үшін бір немесе бір күнтізбелік айдан асатын ақылы еңбек демалысы кезеңіне кірісті есептеу кезінде аударымдар мен жарналарды демалыс күндерінің санына тепе-тең есептелген кезеңдер бойынша бөле отырып, бір төлеммен жүргізу қажет.
- Толығырақ
- Автор: Администрация
Бүгін біз Сіздермен қанның құрамы туралы инфографикамен бөлісетін боламыз, Сіздер әртүрлі жасушалар мен олардың функциялары жайлы ақпарат аласыздар.
- Толығырақ
- Автор: Администрация
Глаукома дегеніміз не?
Глаукома – бұл көзішілік қысымның (КІҚ) жоғарылауынан туындаған оптикалық нервтің зақымдалуына әкелетін көз аурулары тобы, егер емделмеген болса, көру қабілетінің нашарлауына әкеледі.
Глаукома «көрудің тыныш ұрысы» деп аталады, өйткені көру және көру өрісінің жоғалуы әдетте асимптоматикалық, баяу және ұзақ уақыт бойы жүреді. Бұл қартаюға, глаукоманың отбасылық анамнезіне және кейбір ауруларға немесе дәрі-дәрмектерге байланысты.
Глаукома көру қабілетінің тұрақты жоғалуы мен соқырлықтың негізгі себебі болып табылады.
Глаукома белгілері:
Глаукоманың ең жасырын сапасы – оның пациент үшін асимптоматикалық қасиеті. Оның болуын офтальмологтың қабылдауында ғана анықтауға болады.
Алайда, сирек жағдайларда науқас кейбір белгілерді өздігінен байқай алады:
- Көздің ауыруы
- Жүрек айнуы
- Көздің қызаруы
- Көрудің кенеттен нашарлауы
- Жарық көздерінің айналасындағы шеңберлер немесе сақиналар
- Перде
Глаукоманы тудыратын факторлар әлі белгісіз. Бірақ патология тұқым қуалайтыны белгілі.
- Толығырақ
- Автор: Администрация
Бүгінде әрбір емхана жанында Пациенттерді қолдау қызметі бар.
Олар қажет болған жағдайда МӘМС, сақтандырылушының мәртебесін қалпына келтіру және медициналық көмек алу мәселелері бойынша кеңес бере алады.
Пациенттер бетпе-бет келетін проблемалық жағдайларды жедел шешу де осы қызметтер мамандарының міндеттеріне жатады. Қажет болған жағдайда олар ішкі аудит жүргізіп, оның нәтижелері бойынша Медициналық ұйымның әкімшілігі бұзушылық фактілерін анықтаған немесе растаған жағдайда тиісті шаралар қабылдайды.
ПҚҚ қандай себеппен жүгінуге болады?
✅ шұғыл көмек алу үшін сізден сақтандырылған мәртебесі талап етіледі;
✅ учаскелік дәрігердің болмауы себебінен қабылдаудан бас тартылады;
✅ сіз бейінді маманнан кеңес ала алмайсыз, өйткені ол штатта жоқ немесе оған жазылу бір ай бұрын толтырылған;
✅ сізге МӘМС бойынша қолжетімді диагностикалық немесе зертханалық тексерулерге жолдама берілмейді, алайда сіздің бұл үшін медициналық көрсеткіштеріңіз бар;
✅ сізге жоспарлы тексеруді немесе бейінді мамандардан кеңес алуды 10 жұмыс күнінен артық күтуді ұсынады, алайда бірлесіп орындау шарты бойынша басқа медициналық ұйымдарға жібермейді;
✅ учаскелік дәрігер / медбике немесе фельдшер сіз осы емханаға аумақтық принцип бойынша тіркелген болсаңыз да, үйде шақыру қызметін көрсетпейді;
✅ сізді жүргізілген зерттеудің нәтижелерімен таныстырған жоқ;
✅ қабылдау кезінде дәрігер дөрекілік танытты, өзін дұрыс ұстамады немесе медициналық этиканы бұзды;
✅ сіз көрсетілген медициналық көмектің сапасына қанағаттанбадыңыз;
✅ сіз диагноздың немесе тағайындалған емнің дұрыстығына күмәнданасыз;
✅ сіз өзіңіздің медициналық жазбаларыңыздан қате мәліметтерді немесе қосып жазуларды байқадыңыз;
✅ сіз жалпы медицина қызметкерлері мен медициналық ұйымның жұмыс сапасына көңіліңіз толмайды;
✅ ТМККК және МӘМС пакеттерінде медициналық көмек алумен байланысты мәселелер бойынша.
Егер сіздің мәселеңізді пациенттерді қолдау қызметі шешпесе, әрқашан Әлеуметтік медициналық сақтандыру қорына: fms.kz ресми сайты, 1414 Бірыңғай байланыс орталығы, qoldau 24/7 мобильді қосымшасы және Telegram-дағы SaqtandyryBot байланыс арналары арқылы жүгіне аласыз.
- Толығырақ
- Автор: Администрация
Жылдың жылы мезгіліндегі өзекті аурулардың бірі-өткір ішек инфекциясы. Оны «лас қолдар» ауруы деп те атайды. Жедел ішек инфекциясының пайда болуының негізгі кінәлілері вирустар, бактериялар болып саналады. Сонымен қатар, өте кең таралған, дамуды қоздыратын фактор - бұл ағзаның инфекциялық және уытты зақымдануы. Жіті ішек инфекцияларының пайда болу себебі бактериялар болуы мүмкін: сальмонелла, шигелла-дизентерияның қоздырғышы, энтеропатогенді ішек таяқшалары, стафилококктар, ерсиния. Вирустар да себеп болуы мүмкін: олардың ішіндегі ең танымалы - ротавирус, сонымен қатар энтеровирустар. Инфекция жолдары «лас қолдар», көкөністер жеткіліксіз жуылады. Жемістер, ескірген немесе жеткіліксіз термиялық өңделген тағамдар және дұрыс сақталмаған, әсіресе жазда. Сондай-ақ су айдындарында шомылу қауіпті , яғни аузына су түскенде. Ал ротавирус және басқа вирустар «ауа тамшылары» арқылы беріледі. Негізінен олар келесі түрде көрінеді: кең диарея, қызба, жазықтылық, «іштің дірілдеуі», жүрек айну, құсу үшін үздіксіз шақырулар болуы мүмкін. Тек дәрігер инфекцияның түрін анықтап, тиісті емдеуді тағайындай алады. Бұл әсіресе балаларға қатысты. Өйткені сусыздандыру бала ағзасының мүмкін санаулы сағаттар, ал бұл қауіп-қатер төндіруі мүмкін өліммен, сондықтан айналысу керек өз бетімен!
Жіті ішек инфекцияларының профилактикасы аурулардың дамуын болдырмаудың неғұрлым пәрменді және нәтижелі құралы болып қала береді.
- 1. Тазалық пен тәртіпті сақтаңыз:
- тамақтанар алдында, тамақ пісірер алдында, дәретханаға барып, көшеден оралғаннан кейін қолыңызды жуыңыз;
- ас үйдегі ыдыстарды, жабдықтарды, жұмыс беттерін таза ұстаңыз.
- ас үй мен тағамды шыбындар мен кеміргіштерден қорғаңыз.
- Шикі және дайын бөліңіз
- сатып алу және сақтау кезінде шикі және дайын өнімдерді бөлек ұстаңыз.
- шикі және дайын өнімдерді дайындау үшін бөлек құралдарды қолданыңыз (пышақтар, тақталар).
- Өнімдерді дұрыс дайындаңыз:
- ет, құс еті, балық және жұмыртқаны мұқият қайнатыңыз және қуырыңыз.
- бірінші және екінші курстарды қыздырғанда, оларды қайнатыңыз.
- сүт пен суды қолданар алдында қайнатыңыз.
- Температура режимін сақтаңыз:
- тез бұзылатын тағамдарды тек тоңазытқышта сақтаңыз.
- дайын тағамды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз.
- Жақсы өнімдерді таңдаңыз:
- азық-түлік сатып алғанда, сату мерзімі мен сақтау шарттарына назар аударыңыз.
- сауда жасау үшін белгіленбеген орындарда кездейсоқ адамдардан азық-түлік сатып алмаңыз.
- 6. Өнімдерді сақтау және сату мерзімдерін сақтаңыз.
- Көкөністер мен жемістерді ағынды сумен мұқият жуыңыз.
Өзіңізді және жақындарыңызды қорғаңыз!