Жылдың жылы мезгіліндегі өзекті аурулардың бірі-өткір ішек инфекциясы. Оны «лас қолдар» ауруы деп те атайды. Жедел ішек инфекциясының пайда болуының негізгі кінәлілері вирустар, бактериялар болып саналады. Сонымен қатар, өте кең таралған, дамуды қоздыратын фактор - бұл ағзаның инфекциялық және уытты зақымдануы. Жіті ішек инфекцияларының пайда болу себебі бактериялар болуы мүмкін: сальмонелла, шигелла-дизентерияның қоздырғышы, энтеропатогенді ішек таяқшалары, стафилококктар, ерсиния. Вирустар да себеп болуы мүмкін: олардың ішіндегі ең танымалы - ротавирус, сонымен қатар энтеровирустар. Инфекция жолдары «лас қолдар», көкөністер жеткіліксіз жуылады. Жемістер, ескірген немесе жеткіліксіз термиялық өңделген тағамдар және дұрыс сақталмаған, әсіресе жазда. Сондай-ақ су айдындарында шомылу қауіпті , яғни аузына су түскенде. Ал ротавирус және басқа вирустар «ауа тамшылары» арқылы беріледі. Негізінен олар келесі түрде көрінеді: кең диарея, қызба, жазықтылық, «іштің дірілдеуі», жүрек айну, құсу үшін үздіксіз шақырулар болуы мүмкін. Тек дәрігер инфекцияның түрін анықтап, тиісті емдеуді тағайындай алады. Бұл әсіресе балаларға қатысты. Өйткені сусыздандыру бала ағзасының мүмкін санаулы сағаттар, ал бұл қауіп-қатер төндіруі мүмкін өліммен, сондықтан айналысу керек өз бетімен!
Жіті ішек инфекцияларының профилактикасы аурулардың дамуын болдырмаудың неғұрлым пәрменді және нәтижелі құралы болып қала береді.
- 1. Тазалық пен тәртіпті сақтаңыз:
- тамақтанар алдында, тамақ пісірер алдында, дәретханаға барып, көшеден оралғаннан кейін қолыңызды жуыңыз;
- ас үйдегі ыдыстарды, жабдықтарды, жұмыс беттерін таза ұстаңыз.
- ас үй мен тағамды шыбындар мен кеміргіштерден қорғаңыз.
- Шикі және дайын бөліңіз
- сатып алу және сақтау кезінде шикі және дайын өнімдерді бөлек ұстаңыз.
- шикі және дайын өнімдерді дайындау үшін бөлек құралдарды қолданыңыз (пышақтар, тақталар).
- Өнімдерді дұрыс дайындаңыз:
- ет, құс еті, балық және жұмыртқаны мұқият қайнатыңыз және қуырыңыз.
- бірінші және екінші курстарды қыздырғанда, оларды қайнатыңыз.
- сүт пен суды қолданар алдында қайнатыңыз.
- Температура режимін сақтаңыз:
- тез бұзылатын тағамдарды тек тоңазытқышта сақтаңыз.
- дайын тағамды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз.
- Жақсы өнімдерді таңдаңыз:
- азық-түлік сатып алғанда, сату мерзімі мен сақтау шарттарына назар аударыңыз.
- сауда жасау үшін белгіленбеген орындарда кездейсоқ адамдардан азық-түлік сатып алмаңыз.
- 6. Өнімдерді сақтау және сату мерзімдерін сақтаңыз.
- Көкөністер мен жемістерді ағынды сумен мұқият жуыңыз.
Өзіңізді және жақындарыңызды қорғаңыз!