+7 (71063) 7-99-66

Жазда ыстық ауа-райына байланысты тамақтан улану басты қасіретке айналады. Кез-келген тамақтан улану сапасыз өнімдерді тұтынумен байланысты,оларда патогендік (шартты-патогендік) бактериялар белсенді түрде көбиеді, сондай-ақ олар шығаратын токсиндер де арта түседі.

Зиянды микроорганизмдер қатты әсер ететін бірқатар өнімдер бар, сондықтан олар көбінесе жедел улануды тудырады. Ең алдымен, оларға кремі бар торттар мен пирожныйлар; майонез және қаймақ қосылған көп компонентті салаттар; ет, құс еті, жұмыртқа, балық тағамдары, әсіресе шикі балықтар пайдаланылатын сушилер; доннерлер, гамбургерлер және т. Б.

Кәдімгі тағамдардың ағзаға зиян тигізуінің негізгі себептері-азық-түлік пен шикізатты сақтаудың дұрыс емес шарттары, тамақ дайындау технологиясын сақтамау, тамақ дайындау және тұтыну кезінде гигиенаны сақтамау, жәндіктер мен кеміргіштердің тағамға қол жетімділігі.

Егер сіз қарапайым, бірақ тиімді гигиеналық ережелерді сақтасаңыз, тамақтан улану қаупін азайтуға болады:

- өнімдерді сатып алғанда, жарамдылық мерзімін тексеріңіз, қаптаманың тұтастығына назар аударыңыз;

- тез бұзылатын тағамдарды, дайын тағамдарды және аспаздық өнімдерді суықсыз сақтамаңыз. Ал мұндай өнімдерді тоңазытқышта сақтау 24 сағаттан аспауы керек. Қолданар алдында сақталатын дайын тағамдар міндетті түрде қайта термиялық өңдеуден өтуі тиіс;

- жаңа піскен көктерді, жидектерді, көкөністер мен жемістерді ағынды сумен мұқият жуыңыз;

- тамақ дайындауға арналған орынды таза ұстаңыз, ас үйдің ішінде тамақ қалдықтарын, лас ыдыстарды қалдырмаңыз. Ас үй сүлгілерін уақтылы жуыңыз, ыдыс жууға арналған губканы жиі ауыстырыңыз;

- өнімдерді ауру тарататын микроорганизмдердің тасымалдаушыларынан- шыбындардан және басқа жәндіктерден қорғау;

- қолыңызды жиі жуыңыз, әсіресе егер сіз тамақ дайындамас бұрын сыртта жүрсеңіз немесе бақшада, жазғы коттедждерде топырақпен жұмыс жасасаңыз;

- тек тазартылған немесе қайнатылған суды пайдаланыңыз;

- өнімдерді тағайындалмаған жерде сатып алмаңыз, мұндай өнімдер бақылаусыз жүзеге асырылады және олар қауіпсіз емес. Күмәнді мекемелерде тамақтанбаңыз, көше тағамдарын (стритфуд) және фасфудтарды тұтынудан аулақ болыңыз. Ерте піскен бақша өнімдерін сатып алудан аулақ болыңыз.

Жоғарыда келтірілген ұсыныстарды орындау арқылы сіз өзіңізді және жақындарыңызды ықтимал қиындықтар мен аурулардан сақтайсыз.

 2024_06_12_140037037.jpg